Ana səhifə

Vijf kamerschilderingen van Ferdinand Bol (vroege jaren 1660) uit een Utrechts grachtenpand Mw dr. Margriet van Eikema Hommes


Yüklə 4.6 Kb.
tarix11.06.2016
ölçüsü4.6 Kb.
Vijf kamerschilderingen van Ferdinand Bol (vroege jaren 1660) uit een Utrechts grachtenpand
Mw. dr. Margriet van Eikema Hommes (Universiteit van Amsterdam, Instituut Collectie Nederland)

Toelichting:


Margriet van Eikema Hommes zal spreken over één van de thema’s binnen haar onderzoek dat zij uitvoert in het kader van de NWO veni-subsidie: Visual concepts and pictorial solutions: the interrelation between decorative function, style and technique in 17th-century Netherlands painting ensembles.
In 1892 ontving het Rijksmuseum voor Schilderijen - de voorloper van het huidige Rijksmuseum - een opmerkelijk geschenk: vijf wandvullende schilderingen door Ferdinand Bol afkomstig uit het Utrechtse pand Nieuwegracht 6. Tegenwoordig zijn vier van deze enorme doeken in het Vredespaleis in Den Haag terwijl het vijfde zich in de Statenzaal in Den Bosch bevindt.
Ondanks een eerdere verhelderende studie door Albert Blankert over de serie, was tot nu toe de functie en betekenis van deze bijzondere schilderijen met allerlei raadselen omgeven. Want wisten we wel zeker dat ze voor het grachtenpand waar ze in 1892 hingen ook waren gemaakt? En door wie en vooral waarom werd deze opdracht verstrekt? En hoe zit het met de vijf onderwerpen die ogenschijnlijk geen enkele logische samenhang vertonen? De restauratie van de doeken afgelopen jaar door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) bood een uitgelezen mogelijk aan de werken materiaaltechnisch onderzoek te verrichten. De resultaten hiervan, samen met archief onderzoek en kunsthistorisch onderzoek hebben het mogelijk gemaakt beter inzicht te krijgen in de herkomst, opdracht en totstandkoming van de serie en haar betekenis.
Daarbij bleek onder andere dat de reeks in drie aparte stadia tot stand is gekomen waarbij de volgorde van de doeken rigoureus werd omgegooid en een aantal schilderijen tot twee keer toe werd vergroot. Ook bleek dat de opdrachtgever weldegelijk de onderwerpen met zorg heeft uitgezocht waarbij drie nooit eerder weergegeven thema’s werden gekozen. Bijzonder daarbij is dat met twee van die onderwerpen - beide Oudtestamentische voorstellingen - stelling werd genomen in een politiek-religieus conflict tussen de Utrechtse vroedschap en de gereformeerde kerkenraad.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət