Ana səhifə

Narodna izmenjava z gimnazijo jurija vege iz idrije


Yüklə 9.14 Kb.
tarix04.06.2016
ölçüsü9.14 Kb.
NARODNA IZMENJAVA Z GIMNAZIJO JURIJA VEGE IZ IDRIJE

PETEK, 20. 11. 2009

Malo pred sedmo uro zjutraj smo se izpred Planeta Tuš Novo mesto odpravili proti Idriji. Vožnja je bila dolga, vendar ne tudi naporna, saj je bilo na avtobusu odlično vzdušje, pomešano z veselim pričakovanjem snidenja z našimi gostitelji iz Idrije.

Končno smo jih zagledali! Stali so kar sredi ceste in nam navdušeno mahali. Odpeljali so nas proti svoji šoli, ki je čudovita, lepo obnovljena stavba z doprsnim kipom Jurija Vege nad vrati. Povzpeli smo se v tretje nadstropje, kjer je približno pol ure potekala seznanitev gostiteljev z gosti, vsi pa smo dobili tudi darilo''klekerje''- to so pripomočki za klekljanje. Nato smo odšli v predavalnico, kjer nas je ravnatelj idrijske gimnazije prijazno nagovoril in povedal nekaj o zgodovini šole. Ob tej priložnosti smo se mu zahvalili za topel sprejem in mu v zahvalo podarili naš zbornik. Sledil je čudovit troglasen nastop pevskega zbora gimnazije. Glasovi so se čudovito prelivali in ''mavričen'' zvok je napolnil celo dvorano, v kateri ni nihče ostal ravno- dušen. Tudi naslednja 'točka' je bila obarvana z glasbo. To je bil klavirski nastop Mihe Graha, zelo nadarjenega idrijskega pianista. Kulturni program pa je bil sklenjen s plesom nadebudnih idrijskih plesalk.

Ogled mesta, ki je sledil takoj zatem, je potekal na prav poseben način. Novomeščani smo se razdelili v 5 skupin in vsaka skupina je imela svojega vodjo, ki je vodil orientacijski pohod z zemljevidom turističnih znamenitosti Idrije od ene znamenitosti do druge. Na vsaki ''postaji'' so nas pričakali dijaki 1. a (naši gostitelji), ki so nas poučili o zanimivosti le teh, mi pa smo pridno izpolnjevali liste z nalogami. Po končanem orientacijskem pohodu smo si ogledali še rudarsko hišo (znamenita idrijska hiša z veliko okni in navadno veliko stanovalci) in kamšt, rudniško vodno črpalko.

Ker smo bili že pošteno lačni, smo komaj čakali na kosilo, ki so ga za nas vestno pripravile kuharice idrijske gimnazije, po kosilu pa smo se udeležili delavnic, ki smo si jih izbrali (fotografska, pripravljanje žlikrofov, klekljarska in impro-gledališka). Po končanih delavnicah smo pokusili žlikrofe (tradicionalno idrijsko jed), ki so bili zelo okusni in so vzburjali naše borbončice. Zatem smo se odpravili na domove naših gostiteljev, ki so bili nadvse prijazni z nami. Na njihovem domu smo imeli tudi večerjo, potem pa se je večji del našega razreda s svojimi novimi prijatelji iz Idrije zbral na gradu in užival ob pici. Utrujeni smo nato zaspali, saj je bil za nami res naporen, vendar tudi prijateljsko obarvan dan. Sanjali smo o Antonijevem rovu, idrijskem gradu, čipkarski šoli, gimnaziji, cerkvi sv. Trojice, Ahacijevem trgu in ostalih zanimivostih, ki smo jih v tem dnevu spoznali in se v sanjah veselili naslednjega dne.

SOBOTA, 21.11. 2009

Po napornem petkovem dnevu, nabitem z različnimi aktivnostmi in po zanimivi noči pri naših gostiteljih, nam je ob osmih zjutraj trden spanec prekinila budilka. Pozajtrkovali smo, si spakirali stvari v kovčke in se odpravili proti centru Idrije.

Že ob devetih zjutraj smo bili dogovorjeni pri idrijskem rudniku živega srebra. Odložili smo stvari in se napotili v posebno pripravljeno sobo. Ko smo si na lesenih klopeh ogledali posnetek, v katerem smo izvedeli marsikaj novega o življenju rudarjev in pomenu rudnika v preteklosti, smo se razdelili v manjše skupine, se oblekli v posebne halje in si nadeli čelade ter odkorakali v Antonijev rov. Tiho smo hodili po ozkem nizkem rovu, le nekajkrat se je vmes zaslišal kakšen krik, ker se je kdo udaril v glavo. V rudniku smo izvedeli, kako so takrat pridobivali živo srebro, kakšne pripomočke so imeli, kako so rudarji živeli … Videli smo kapelo svete Trojice na koncu Antonijevega rova, zlobnega škrata, ki je bil takrat kriv za vse nevšečnosti v rovu, stopnice po katerih so rudarji vsak dan težkih nog korakali gor in dol. Bilo je zelo zanimivo.

Ogledu rudnika so sledile športne aktivnosti. Organizatorji so res poskrbeli, da nismo bili niti 5 minut brez dela. Razdelili smo se v tri skupine. Prva skupina se je naučila igrati kriket, fantje so igrali košarko, kjer so zmagali novomeški dijaki, pri odbojki pa so zmagale Idrijčanke. Tako smo si bili »bot«.

In že je bilo na vrsti takooo težko pričakovano kosilo. V idrijski gimnaziji imajo res srečo, da imajo kuhinjo in tako »fejst« kuharice. Ko smo se podkrepili s krompirjem, mesom ali ocvrtim sirom, smo se lotili priprav predstavitve za starše, ki je bila ob štirih popoldne. Povedali smo jim, kaj smo delali v delavnicah v petek, pokazali slike, na koncu pa so sledile še številne zahvale profesorjem, gostiteljem, staršem.

Ob petih je bil žal čas za odhod. Vsi smo si želeli, da bi izmenjava trajala nekoliko dlje, saj smo res uživali vsako minuto druženja. Idrijci so se res dobro odrezali in nam pripravili super vikend. Vseeno pa je vedno lepo priti domov, v domačo posteljo .Klekljarska delavnica Priprava žlikrofov ImprogledališčeKatja Kelvišar, Nuša Kastelic, 1. e

Fotografska delavnica


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət