Ana səhifə

Katten en poezen


Yüklə 57.35 Kb.
tarix10.06.2016
ölçüsü57.35 Kb.

Katten en poezen


Ik doe mijn kijk en vertelkring over poezen en

katten.

Omdat ik zelf een kat heb en omdat ik dieren leuk vind.Mijn poes heet bandito daar zijn we op gekomen toen we in Italië waren en het is ook een beetje Italiaanse naam.

Dat vind ik leuk aan de naam.

Mijn hoofdstukken:

1.de oorsprong van de poes!

2. de verzorging!

3.kattentaal!

4.voeding!

5.weetjes!Een verhaaltje over het ontstaan van de kat
Er was eens een Poema die op een dag hard moest niezen. Plotseling kwam er uit zijn rechter neusgat een kleine poes. Toen de Poema opnieuw niesde, verscheen er uit zijn linker neusgat een kleine kater. De poema zei tegen hen, ‘Als teken dat jullie van mijn stam zijn, geeft ik jullie mijn gezicht. Vermenigvuldig jullie en de mensen zullen jullie in hun huizen opnemen. Dan kunnen alle andere dieren in d e bergen blijven. Jullie gaan echter naar de vlakte’”.

Zo kwam de kat op de wereld..

1.de oorsprong van de poes.

De experts zijn het er echter wel over eens dat alle katten afstammen van de 9 ondersoorten van de Felis Silvestris.


De Felis Silvestris Lybica (Afrikaanse Izabelkat) en later de Felis Silvestris Silvestris (Europese Wilde Boskat) en de Felis Silvestris Ornata (Steppekat) hebben bijgedragen aan het creëren van de huiskat.

Zo'n 8000 jaar geleden werden de eerste katten als huisdier gehouden in het oude Egypte.


Hoewel ze vele wilde trekken van hun voorouders hebben verloren zijn ze solitair en ontoeschietelijk gebleven.
In het oude Egypte zijn veel bewijzen gevonden over de huiskat. Op rotstekeningen, fresco's, schilderijen en zelfs kattenmummies.
Er was een Egyptische god met het uiterlijk van een kat: Bastet.
Het was verboden een kat te importeren naar andere landen.

Rond ongeveer 1500 voor Christus verspreidde de kat zich naar Griekenland en Azië.


Waarschijnlijk in de bagage van reizigers en handelaren. 
In Azië vond een vermenging plaats met de Steppekat.
In China waren de katten dikwijls bedoeld voor de eettafel. De Japanners waardeerden de katten om hun vermogen muizen te vangen. Later zorgden de kooplieden en legers ervoor dat mensen, goederen en ook levende dieren tussen landen en continenten reisden.

De oude Romeinen waren de eerste Europese kattenliefhebbers. Bewijzen hiervoor zijn bewaard gebleven mozaïeken en teksten.


De eerste katten kwamen met de legers mee en daarna werden de legers altijd vergezeld door katten. Op die manier werden de huiskatten verspreid en begonnen ze zich te mengen met plaatselijke wilde katten.
Hier vond de vermenging plaats met de Europese wilde boskat.

In de Middeleeuwen zag het er voor de kat in Europa niet best uit.


De christelijke Kerk achtervolgde de kat. Zij werden gezien als handlanger van de duivel en beschuldigd van alle kwaad. Vooral de zwarte kat werd verdacht.
Veel katten werden evenals hun baasjes (want als je een zwarte kat had, was je vast en zeker een heks) levend verbrand.

De Spaanse Conquistadores introduceerde de kat op het Amerikaanse continent.


Na de ontdekking van Australië, introduceerde de eerste immigranten ook daar de kat.

De verspreiding over de wereld zorgen voor het ontstaan van verschillende rassen die aangepast zijn aan de specifieke omgeving.

De zwaardere, gedrongen typen, bijvoorbeeld rassen als de Europese kortharen en de Perzische katten vertonen de invloed  van de Europese Boskat. 

De oosterse rassen, zoals bijvoorbeeld de Abessijnse en de Siamese kat, laten het slankere lichaam van de Afrikaanse soort zien.

Door een genetische mutatie schijnt het langharige ras te zijn ontstaan. Dit heeft zijn oorsprong in het zuiden van Rusland en verspreidde zich later in Turkije en Iran.
Uiteindelijk kenmerkt dit de Angora- en Perzische rassen.

De zogenaamde natuurrassen zijn die katten die zich zonder doelbewuste inmenging van kattenfokkers hebben ontwikkeld en die zich al jaren hebben weten te handhaven. Voorbeelden hiervan zijn de Noorse Boskat en de Turkse Van.


De poes is familie van de:

Wilde kat,lynx,de boskat,poema,panter,tijger,leeuw,cheeta en de sneeuwpanter.

2.de verzorging.


Wat heb je nodig.


 • Krabpaal

 • Etensbakje

 • Kattenbak

 • Speeltjes

 • Vlooienkam

 • Kattenluik

 • Transportbak

 • Halsband

 • Mand

 • Kam

 • Borstel

 • TuigjeKatten van kop tot staart
Katten zijn geweldig goede jagers. Ze hebben een gespierd lichaam met veel en vooral krachtige spieren. Deze spieren stellen een kat in staat zijn lichaam in de meest uiteenlopende houdingen te houden. Van in elkaar gevouwen om bij dat ene plekje achter op de rug te kunnen likken tot en met gestrekte poten en hoge rug om zich eens lekker te kunnen uitrekken. Katten zijn levensgenieters, die ieder straaltje zon verwelkomen en die van uitslapen hun beroep hebben gemaakt, die kunnen spelen met een pluisje, uit hun dak gaan voor een bolletje wol en buitengewoon kieskeurig zijn in wie ze aardig vinden. Maar om zich zo lekker te kunnen voelen, is het belangrijk dat ze lichamelijk goed in elkaar zitten. Vandaar hieronder een korte uitleg van het een en ander.

Lichaamstemperatuur
De normale lichaamstemperatuur van katten ligt tussen de 38 en 39 °C. In tegenstelling tot mensen kan een kat heel goed hoge temperaturen verdragen. Sterker nog, ze houden van extreme warmte. Lekker slapen in de vensterbank boven een hete verwarming of dicht bij de open haard. Maar juist door deze betrekkelijke ongevoeligheid voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. Blijf dus wel altijd alert met kachels en open haarden. Bij warm weer kan een kat, net als een hond, hijgen om af te koelen. Op deze manier verdampen ze vocht uit de bek en de longen, waardoor de lichaamstemperatuur niet buitensporig oploopt. Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes. Via de rest van de huid zou ook geen nut hebben vanwege de isolerende werking van de vacht.

De vacht
Hoewel een kat zichzelf veel wast en poetst, heeft de vacht van een kat wel degelijk verzorging nodig. Of de kat nu lange haren of korte haren heeft. Regelmatig kammen en borstelen van de vacht haalt losse haren en vuil uit de vacht. Als een kat niet of te weinig wordt gekamd en/of geborsteld zal hij bij het wassen de losse haren naar binnen krijgen. Die haren gaan in de maag een haarbal vormen, die de kat op een gegeven moment wel weer uitbraakt, maar die de kat in de tussentijd een buitengewoon onaangenaam gevoel in de maag kan geven. Een enkele keer kan de haarbal in de darmen terecht komen en verstopping veroorzaken. De dierenarts zal er dan aan te pas moeten komen om ofwel via "smeermiddeltjes" ofwel operatief de haarbal te verwijderen. Wen een kitten al vanaf heel jong aan het borstelen en kammen, zodat hij daar later geen moeite mee zal hebben. U hoeft dan nog niet uitgebreid de hele vacht te doen, veel losse haren zult u nog niet vinden. Gewoon zachtjes even de kam of borstel over rug, staart, buik en kin halen is al voldoende. Zo werkt u ook aan een goede band tussen u en uw kitten.

Wassen
In principe is het wassen van een kat alleen nodig als zijn vacht heel erg vuil is. De meeste katten zijn niet bepaald dol op water, maar als u rustig en vastberaden te werk gaat, hoeft het badderen niet in oorlog te ontaarden. Leg een oude handdoek of een stuk rubber o.i.d. op de bodem zodat de kat houvast heeft. Gebruik speciale kattenshampoo en lauw water. Spoel goed uit met een sproeier. Als er shampooresten in de vacht blijven zitten zal de kat dat niet echt lekker vinden als hij zichzelf weer gaat wassen. Droog de kat goed af en laat hem pas naar buiten als hij helemaal droog is, zodat hij geen kou kan vatten.

Ogen
Hoewel een kat in het donker nog redelijk kan zien, in tegenstelling tot mensen, heeft hij niet een buitengewoon scherp gezichtsvermogen. Bovendien zijn katten kleurenblind. In het absolute donker kunnen ook katten niets zien. Een kat heeft altijd een glimpje licht nodig om te kunnen zien. Hij heeft echter veel minder licht nodig dan mensen om nog iets te kunnen zien. De ogen van een kat vragen doorgaans geen grote zorg. Alleen bij langharige katten wil in de ooghoek nog wel eens wat viezigheid zitten. Dit kunt u simpel verwijderen met een in gekookt, afgekoeld water gedrenkt watje of keukenrolpapiertje. Gebruik nooit een droog watje, dat laat te veel pluisjes achter. Worden de ogen steeds weer vies, dan is het raadzaam om de dierenarts er eens naar te laten kijken.

Oren
Het gehoor van katten is buitengewoon goed ontwikkeld. Ze kunnen geluiden horen die mensen absoluut niet kunnen waarnemen. Doordat ze feilloos horen uit welke richting een geluid komt, zijn het zulke succesvolle jagers. Doofheid is ook voor een kat een zeer grote handicap, hoewel een dove kat waarschijnlijk redelijk kan compenseren met een scherper gezichts- en reukvermogen en een hogere gevoeligheid voor trillingen. Bij witte katten komt nog wel eens doofheid voor. Speciaal bij witte katten met blauwe ogen en helaas komt ook bij katten de ouderdom met gebreken, want katten met een hoge leeftijd worden vaak doof. In principe hoeven de oren van een kat niet schoongemaakt te worden. Ziet u nu tijdens het kammen dat de oren erg rood of vies zijn, of heeft de kat duidelijk last van zijn oren, laat dan even de dierenarts er naar kijken. Die heeft doorgaans een goed middeltje met duidelijke uitleg om de kwaal te verhelpen.

Tanden
Als een echte carnivoor (vleeseter) heeft een kat een sterke kaak en scherpe tanden. Hoewel hij maar 30 tanden en kiezen in zijn bek heeft, kan hij hard bijten. Om zijn tanden en kiezen schoon en sterk te houden, is het goed om de kat behalve zacht blikvoer, ook harde brokjes te voeren.

Lichaamsgewicht
Het verschil in gewicht tussen poezen en (ongecastreerde) katers kan redelijk groot zijn. Een volwassen kater (ongecastreerd) weegt gemiddeld tussen de 3,5 en 7 kilo. Een poes of jong gecastreerde kater bereikt doorgaans een gewicht tussen de 2,5 en 4,5 kilo. Het kan overigens best zijn dat een smal gebouwde siamese kater minder weegt dan een stevige perzische poes. Weeg uw kat af en toe eens. Heeft uw kat dan onverhoopt medicijnen nodig, dan kan de dierenarts de dosering makkelijk bepalen.

3. kattentaal.

gespitste oren      =>      ze is in een goede bui

platte oren   =>     agressieve kat

naar voren gerichte oren   =>     gelukkige kat

kopjes geven    =>    geluk, samenhoring

ze zakt door haar pootjes en haar staart is omhoog gericht     =>     ze is klaar voor de aanval

op de rug liggen    =>     onderwerping ( je mag haar strelen, kriebelen)

bewegende staart   =>    geprikkeldheid ( 'laat me gerust' )

spinnen   =>     tevredenheid

blazen   =>      intimidatie

miauwen   =>     vragen of klagennu even een schemaatje:

4. de voeding
Forum

Columns

Wallpapers

Boeken

Uw verhaal

Sitemap
 Home

 Oorsprong

 Kattenrassen

 Houden van een kat

 Anatomie

 Ziektes

 Hulpdiensten

 Veelgestelde vragen

 Webwinkel

 Kattennieuws

 Kattenfoto's

 Kattenvideo's

 Kattennamen

 Kattenspelletjes

 Weblog

 Links

 Zoeken

 Contact

het eten van de kat
Een uitgebalanceerd dieet is van het allergrootste belang voor de gezondheid van uw kat. Voedsel is niet alleen brandstof om het lichaam te laten functioneren. Het heeft rechtstreeks invloed op de conditie van de vacht, tanden, botten en op alle inwendige organen, vooral de darmen.Waar moet ik de voerbak neerzetten?Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven?Wat moet ik mijn kat te eten geven en hoeveel?Mijn kat vindt zijn eten niet lekker, wat nu?


Waar moet ik de voerbak neerzetten?
Katten zijn gewoontedieren. Het is daarom belangrijk vanaf het begin vaste voedingstijden aan te houden en het voedsel en de drinkbak op een vaste plaats neer te zetten. De meeste kattenbezitters vinden de keuken hiervoor de meest geschikte plaats. U moet er wel voor zorgen dat de kat een vaste plek heeft waar hij rustig kan eten. Ook is het verstandig iets onder de voerbak te leggen want katten slepen graag hun voedsel uit hun bak.

Er zijn diverse soorten voerbakken te koop: plastic-, aardewerk-, roestvrij stalen-, glazen- en dubbele bakken. Een ieder heeft z'n voor- en nadelen.


Naast het voedsel moet er altijd een bak met vers drinkwater staan.

Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven?
De hoeveelheid en het soort voedsel van de kat varieert, afhankelijk van zijn leeftijd. Een kitten krijgt geringe hoeveelheden. Dit wordt meerdere keren per dag gegeven. Een gemiddelde volwassen kat heeft vaak genoeg aan twee maaltijden per dag.

Wat moet ik mijn kat te eten geven en hoeveel?
Katten zijn van nature vleeseters en zijn dus gewend veel eiwit te eten en te verbruiken. Het is dus vereist dat een kattenvoeding relatief veel dierlijk eiwit bevat. Hetzelfde geldt voor de voedingstoffen arachidonzuur en taurine, die de kat zelf niet in voldoende mate kan maken en alleen via dierlijke grondstoffen binnen kan krijgen.

De makkelijkste en veiligste manier om uw kat te voeden is te kiezen voor een kant-en-klaar en compleet kattenvoer. De benodigde voedingstoffen zijn hierin in de juiste verhoudingen aanwezig. Er zijn zowel droge brokjes als natte voeding in blikjes of kuipjes verkrijgbaar bij supermarkt, dierenspeciaalzaak of dierenarts. Op de verpakking van de voeding staat de aanbevolen hoeveelheid voeding per dag aangegeven. Aangeraden wordt uw kat alleen droogvoer te geven. Dit is beter voor het gebit en voorkomt tandsteen en plaque.Voor iedere kat van elke leeftijd is er aparte voeding verkrijgbaar, van kitten tot volwassen kat. Ook speciaal dieetvoer voor bijvoorbeeld zieke of te dikke katten zijn te koop. Informeer bij uw dierenarts welke voeding het meest geschikt is voor uw kat.

Mijn kat vindt zijn eten niet lekker, wat nu?
Katten zijn erom bekend dat ze heel kieskeurig kunnen zijn met voedsel. Het moet natuurlijk smakelijk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat uw kat de benodige voedingstoffen en energie binnenkrijgt. Probeer eens voedsel met een andere smaak of van een ander merk. Helpt dit niet, vraag dan uw dierenarts om hulp.

Bekijk ook: De noodzaak van een uitgebalanceerde voeding


 

Stuur door

 

  

 


HUISDIER-
VERZEKERINGWilt u zich geen zorgen hoeven maken over de rekening van de dierenarts? Voorkom hoge kosten en verzeker uw kat of hond.
Meer weten?
De Kattensite © 2002-2009 | Disclaimer | Adverteren | RSS

5.weetjes.wist je dat...: Er door wetenschappers vanuit wordt gegaan dat katten meer dan 100 verschillende geluiden kunnen produceren? Ook is zeker dat katten op 63 verschillende manieren kunnen miauwen, en 75 verschillende soorten lichaamshoudingen aan kan nemen om aan te geven wat er in ze omgaat. n wist je dat Tijgers en Leeuwen ook spinnen? Ze ronken, want ze hebben niet de organen die je nodig hebt voor spinnen. En je gelooft het niet, maar wist je dat we tot op vandaag nog niet zeker weten HOE katten spinnen? Er zijn alleen 2 theorieen, een dat de stembanden(een kat heeft 2 stembanden) in trilling wordt gebracht door luchtstroming. De andere heeft te maken met de bloedsomloop van de kat. De hoofdslagader vernauwt in de borstholte, wat tegen de luchtpijp van de kat een ronkend geluid veroorzaakt!
wist je dat de kat als bergbeklimster in 1950 haalden een vier maand oude poes het record van 4478 meter, doordat ze klimmers volgden langs de hellingen an de Matterhorn in de Zwitserse alpen.

waarom witte katten vaak doof zijn? Omdat de regeling van het pigment die ook voor die witte kleur zorgt ook zorgt voor de kleur van de oorhaartjes die trillingen opvangen, deze haartjes zijn slapper en zachter en kunnen daarom minder geluidstrillingen waarnemen.Op de buik van een kat staan wel 18.000 haren per cm2 en op de rug 9000 per cm2. Ze zijn te verdelen in drie soorten; de dikke bovenvachtharen, die relatief weerbestendig zijn, de donzige ondervachtharen, die zorgen voor isolatie en de spaarzame, borstelige tussenvachtharen


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət