Ana səhifə

Hammurapi a családról részletek


Yüklə 8.71 Kb.
tarix13.06.2016
ölçüsü8.71 Kb.
Hammurapi a családról - részletek

128. Ha egy awelum (szabad ember) feleséget vévén, szerződést (a szerződő fél nem a nő, hanem a nő apja vagy gyámja) róla nem kötött: ez a nő egyáltalán nem tekinthető feleségnek.


129. Ha egy awelum felesége más férfival fektében éretett: megkötözvén vessék őket vízbe. Ha az asszony ura életben hagyja feleségét: a király is élve fogja hagyni szolgáját.
131. Ha egy awelum feleségét tulajdon férje vádolta meg, azonban más férfival fektében nem fogatott meg: (ez a nő) az isten életére esküdjön meg, s ezután a házába térjen vissza.
132. Ha egy awelum feleségére egy más férfi miatt "ujjat nyújtanak ki", azonban más férfival fektében nem érték őt: (ez a nő) férje kedvéért a folyóba merüljön (vagyis istenítélet döntsön).
133. Ha egy awelum hadifogságba esik, s a házában van ennivaló: felesége, míg férje távol van, testét őrizze meg, és másnak házába ne költözzék be. Ha az illető nő testét nem őrizte meg, hanem másnak házába költözött be: erre a nőre bizonyítsák rá, s azután vessék őt a vízbe.
134. Ha egy awelum hadifogságba esik s házában ennivaló nincs: felesége másnak a házába költözhet; az ilyen nőnek bűne nincs.
142. Ha egy asszony férjét meggyűlölvén, "Hozzám ne nyúlj!" - mondotta (neki): a (nővel kapcsolatos) tényálladék kerülete hatóságánál állapíttassék meg, s ezután, ha (a nő) gondos volt, s hibával nem bírt, férje ellenben "eljárván", nagyon "megkevesbítette" őt: ennek az asszonynak ne legyen büntetése; "házassági ajándékát" magához vévén, költözzék atyja házába.
143. Ha (a nő) nem volt gondos, "eljárogatott", házát "szétszórta", és férjét "megkevesbítette": ezt az asszonyt vessék vízbe.
147. Ha (a rabnő) fiakat nem szült: úrnője pénzért eladhatja őt.
148. Ha egy awelum feleséget vévén, ezt labum-láz fogta el, s (az awelum) másik nő vételére határozta el magát: elveheti, de feleségét, akit a labum-láz fogott el, nem bocsáthatja el; egy (részére) épített házban lakván, amíg csak él, (férje) tartsa el őt.
149. Ha ez a nő nem egyezik bele, hogy férje házában lakjék: "házassági ajándékát", amelyet atyja házából hozott, (a férj) teljes egészében térítse neki vissza, mire eltávozhatik.
150. Ha egy awelum feleségének földet, kertet, házat vagy ingóságot ajándékozott, s erről okmányt állított ki számára: férje (halála) után fiai egyáltalán nem támaszthatnak igényt vele szemben; az anya hagyatékát annak a fiának adhatja, akit szeret; másnak egyáltalán nem adhatja.
153. Ha egy awelum felesége más férfi miatt férjét megölette: ezt az asszonyt húzzák karóba.
154. Ha egy awelum tulajdon leányát "ismerte meg": ezt az awelumot a városból űzzék ki.
157. Ha egy awelum atyja (halála) után anyja ölébe feküdt: mindkettőjüket égessék el.
165. Ha egy awelum fiörökösének, akit szeme kedvel, földet, kertet vagy házat ajándékozott, és (erről) okmányt írt számára: azután, hogy az atya "végzetére ment", amikor a fivérek osztozkodnak, és ( ez a fiörökös) az atya adta juttatást vegye át, s azon felül az atyai ház vagyonában együttesen osztozzanak.
170. Ha egy awelum hitvese fiakat szült neki, és a rabnője is fiakat szült neki, és az apa életében a fiaknak, akiket a rabnő szült neki: "fiam" - mondta, és így a hitves fiaival együvé sorolta őket: miután az apa " végzetére megy", az atyai ház vagyonán hitves fiai és a rabnő fiai együttesen osztozzanak: a fiörökös, a hitves fia az osztályrészek közül válasszon, és úgy vegye ki a magáét.
184. Ha egy awelum lányának, egy sugitumnak "házassági ajándékot" nem ajándékozott, s férjhez nem adta őt: miután az apa "végzetére megy", (a leány) fivérei az atyai ház erejéig ajándékozzanak neki "házassági ajándékot", és adják őt férjhez.
186. Ha egy awelum egy kiskorút "fiúságra vett", s amikor felnevelte őt, (ez) apját és anyját keresi: az ilyen nevelt apja házába térjen vissza.
192. Ha girsequm vagy zikrum (feltehetően mindkettő eunuch hivatalviselő, akinek csak örökbefogadott fia lehetett) fia nevelőapjának vagy nevelőanyjának azt mondja: "Te egyáltalán nem vagy apám", vagy "Te egyáltalán nem vagy az anyám": nyelvét vágják ki.
193. Ha girsequm fia vagy zikrum fia megtudakolván (nemző) apja házát, s nevelőapját vagy nevelőanyját meggyűlölvén (nemző apja) házába költözik: szemét vájják ki.
194. Ha egy awelum fiát szoptatós dajkának adván, ez a fiú a szoptatós dajka kezén meghalt, s a szoptatós dajka (a fiú) apja és anyja (tudta) nélkül más fiút szerződtetett: bizonyítsa rá a (dajkára), és mert a (meghalt fiú) apja és anyja (tudta) nélkül más fiút szerződtetett, mellét vágják le


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət