Ana səhifə

Geschreven taal in World of Warcraft Een analyse van verschillende betekenissen die geschreven taal kan hebben


Yüklə 0.71 Mb.
səhifə1/18
tarix15.06.2016
ölçüsü0.71 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


Geschreven taal in World of Warcraft

Een analyse van verschillende betekenissen die geschreven taal kan

hebben

Inhoudsopgave


Abstract 1

1. Inleiding 3

2. Methodologie 4

3. Gametaal 5

4. Trade channel 6

5. Taal als reclamemiddel 7

6. Taal als manipulatiemiddel 9

7. Betekenis van taal voor Blizzard 10

8. Conclusie 11

Literatuurlijst 12

Bijlage: chatlogdata
1 Inleiding
Bij games denk ik meestal aan het doen van ingame opdrachten, het bestrijden van een vijand en het stijgen in level van een avatar. Meestal is dat ook het geval, maar de rol die communicatie heeft in games word denk ik steeds belangrijker. In dit essay zal de aandacht uitgaan naar communicatie in de vorm van geschreven taal. Het onderzoek heeft als doel te onderzoeken op welke manier taal wordt gebruikt en wat het sociale karakter ervan is in games. Drie weken lang is er data, in de vorm van chatlogs, verzameld dat in dit essay uitvoerig zal worden geanalyseerd. Wegens het formaat van het essay beperkt de data en het onderzoek zich tot de game World of Warcraft (WoW).

De game werd November 2004 op de markt gebracht door Blizzard en Februari 2005 in Europa gelanceerd. Sinds een half jaar speel ik de game tussen de 10 en 15 uur per week. WoW is op het moment 1 van de meest gespeelde Massive Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG) met meer dan 6 miljoen actieve accounts.1 In een MMORPG kun je vrijuit rondlopen en je eigen verhaallijn als het ware uitstippelen. Hoe meer je speelt, hoe sterker je karakter wordt en op hoe meer plaatsen je in de virtuele wereld kunt komen. In een grafisch hoogstaande game kan de gamer kiezen tussen 8 verschillende avatars. Deze avatars zijn opgesplitst in een horde en een alliance kamp die ingame de strijd met elkaar aangaan. Het vechten tegen de horde of alliance loopt als een rode draad door de game. Het doen van zogeheten quests, opdrachten om een sterkere avatar mee te creëren, het doen van ingame arbeid, samenwerken met andere players, staat allemaal in teken van de strijd tegen de alliance of horde. Naast het doen van quests om een sterkere avatar mee te ontwikkelen kun je beesten, mensen of andere wezens aanvallen en vermoorden om jouw experience mee te verhogen. Een avatar begint op level 0 en groeit door experience tot hooguit level 60. Aan de levels van een character kan men zien hoe ervaren en sterk hij of zij is. Naast experience points verkrijgt men ook koper, zilver of goud, of bepaalde items als voedsel, wapens, kleren of magische spells, door het voltooien van quests. Deze items zorgen ook voor een sterkere avatar. Misschien wel het belangrijkste zijn de honourpoints die te vergaren zijn. Het vermoorden van bijvoorbeeld een andere player-avatar van een ander vijandig ras wordt beloond met eer in de vorm van punten. Aan deze punten kunnen andere gamers zien wat jij zoal betekent hebt voor jouw ras in de oorlog tegen de vijand.

Vaak sluit je je avatar aan bij een guild (Ned.: gilde). Een guild is erg belangrijk in het spel. Mensen uit je guild kunnen je helpen met moeilijke opdrachten of je kunt samen de vijand aanvallen. Ook kan je wapens of uitrusting aan anderen weggeven terwijl men daar anders veel voor zou moeten betalen. Mensen in een guild helpen elkaar om sneller sterker te worden.2 Door elkaar te helpen in wat voor situatie dan ook creëer je al snel ingame vrienden waarmee je veel converseert en samen opdrachten mee vervult. Het schept een band, en net als in het echte leven wil je tijd doorbrengen met je vrienden. Misschien is dit wel een van de belangrijkste redenen voor de enorme populariteit van MMORPG’s.

Wat mij als gamer en onderzoeker het meest is opgevallen en heeft geboeid tijdens het gamen is de verbastering van taal. De voertaal in de game is meestal Engels en het lijkt erop dat het de conventies en regels met betrekking tot grammatica en stijl steeds meer worden genegeerd tijdens communicatie tussen gamers. Daarnaast denk ik dat taal op verschillende manieren wordt gebruikt om iets duidelijk te maken.2 Methodologie

Om een duidelijk onderscheid te creëren tussen de manieren waarop taal in WoW wordt gebruikt zal ik naast het observeren van de chatlogdata van de game gebruik maken van een eigen variant van “typologies of game talk” (Wright, Boria en Breidenback; 2002). Zij maken onderscheidt tussen verschillende categorieën gametalk gebaseerd op “first-person shooters”. Uit de conclusie van het onderzoek komt naar voren dat er een meerdere varianten gametalk zijn te onderscheiden en dat deze wereld met haar eigen regels en conventies vaak moeilijk te doorgronden is voor buitenstaanders (Idem.)

Het interessante aan WoW is dat er gebruik wordt gemaakt van meerdere chatkanalen die allen een eigen doel hebben. Zo bestaat er bijvoorbeeld een “looking for group” chatkanaal waar gamers met elkaar een groep kunnen vormen om bepaalde ingame acties te ondernemen. Naast nog een aantal andere chatkanalen bestaat er ook een “trade” chatkanaal. Dit kanaal zal verder in het essay uitgelegd en geanalyseerd worden. Dit essay heeft zich voornamelijk op het trade kanaal gericht. Deze chat wordt op meerdere manieren gebruikt om ingame goederen mee te ruilen, verkopen of om reclame te maken voor items.

Voordat ik een analyse zal geven van de manieren waarop taal wordt gebruikt in WoW zal ik eerst de taal zelf uiteenzetten. Onder manieren waarop taal gebruikt word bedoel ik geschreven taal als middel om reclame te maken en als middel om andere gamers te manipuleren. Deze vormen van taal zijn vooral van toepassing op de tradechannel, het kanaal waar dit onderzoek zich op heeft gericht. “Play is not just "playing the game," but "playing with the rules of the game" (Idem.), en dat is precies wat gamers in WoW doen met geschreven taal.

Het doel van dit onderzoek is een analyse te geven van de manier waarop taal in WoW wordt gebruikt. Hierbij wil ik duidelijk maken hoe ingewikkeld deze variant van taal in elkaar zit, wat de consequenties voor gamers kunnen zijn en waarom gamers gebruik maken van deze specifieke vorm van taal.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət