Ana səhifə

Fredrik Reinfeldt: Estlands erfarenhet visar: det är mödan värt


Yüklə 15.08 Kb.
tarix11.06.2016
ölçüsü15.08 Kb.
Fredrik Reinfeldt: Estlands erfarenhet visar: det är mödan värt

Postimees 110609, av Hendrik Vosman


Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som träffade Andrus Ansip och Toomas Hendrik Ilves i Tallinn, sade till Postimees att om Egypten och Tunisien som har blivit av med diktatorerna nu i likhet med Estland kan genomföra de rätta reformerna kan demokratin få fotfäste i arabvärlden.
Det är Ert andra besök i Estland som statsminister. Hur beskiver Ni Sveriges relationer med Estland?

Vi har föredömliga bilaterala relationer. De svenska investeringarna till Estland ökar, vi är exportpartner nummer ett för Estland. Så vitt jag vet finns det drygt 1600 svenska företag i Estland och de ser här en stabil och växande konsumentmarknad, en välutvecklad stat och en mycket modern ekonomi.


Det är även många svenska turister som kommer till Estland vilket är mycket populärt idag p g a Tallinks färjelinje mellan Stockholm och Tallinn.
Vi är eniga i många frågor. Både Estland och Sverige är länder inriktade på reformer, öppen handel och EU:s utvidgning. Likaså tillhör vi båda toppen av europeiska länder med stor tillväxt, det är ordning och reda i våra staters plånböcker.
Så det finns inga problem?

Jag ser inga problem …


Men det finns utrymme för förbättring?

Det vore naturligtvis intressant att se fler estniska investeringar i Sverige men mig veterligen har de flesta estniska investeringarna gått till Lettland.


Med tanke på att vi i år firar 20 år sedan Estland återupprättade sin självständighet har det enligt min åsikt ägt rum en fantastisk utveckling och detta även i de estnisk-svenska bilaterala relationerna.
Dåtida händelser har man i Estland även behandlat ur en jämförande synvinkel med den arabiska våren. Om, och vad i så fall, skulle Estland och de andra länder som då relativt snabbt förvandlades till demokratier kunna lära ut till de arabiska länderna?

Jag håller med eftersom det handlar om en erfarenhet inte så långt tillbaka i tiden – att komma från diktatur och nedtryckning till välfungerande demokrati. Det är ett gott tecken att ni tillsammans med de övriga östeuropeiska länderna kan fungera som en förebild och ett exempel på hur man kan gå över till demokrati, marknadsekonomi, rättsstat och vara fullständigt integrerade i Europa. Och att genomföra detta bara på några år när man helt enkelt vet i vilken riktning man ska röra sig. Om det finns en politisk ledning och politisk vilja att genomföra ändringen.


Det som är hoppingivande i norra Afrika är det faktum att Osama bin Laden inte propagerade där för ett krig som baserar sig på religiösa övertygelser utan det är ungdomar som kräver större frihet och reformer. I de länder där man saknar erfarenhet av detta är det en utmaning. Jag vet att man i Östeuropa talar mycket om Turkiet som exempel eftersom det handlar om ett land med till största delen muslimsk befolkning och en fullständigt fungerande demokrati.
Vad är Sverige redo att göra för att hjälpa länder som Egypten och Tunisien?

Det är mycket viktigt att närvara där när de ber oss om hjälp i reformprocessen – kanske att stödja partierna, upprättandet av grundlagen, förberedelserna inför fria val.


Vi måste komma ihåg att det handlar om stolta länder som ofta säger att Europa – dock inte Sverige – har varit kolonialmakter i Afrika och inte alltid har gott rykte. De säger att deras traditioner och samhällen är äldre än våra så ni ska inte komma med pekpinnar för oss. Vi måste respektera att det är deras frihetsrörelse, deras förändring.
Vi måste öppna våra länder för handel med norra Afrika. T ex har utländsk arbetskraft börjat återvända till Egypten medan många turister har lämnat landet. De har enorma ekonomiska problem, vi borde öppna upp vår jordbrukssektor för dem. Vi kan sänka tröskeln för dem för att komma in på vår marknad.
Vilken prognos har Ni för Libyen?

[Natos generalsekreterare] Anders Fogh Rasmussen säger att överste Gaddafis militära förmåga är mycket låg i nuläget. Man har talat om vapenvila och den kan komma redan i snar framtid.


Sverige deltar i Libyenoperationen. Trots att vi inte är med i Nato har vi blivit ombedda att fortsätta missionen i ytterligare 90 dagar och för närvarande förhandlar vi om detta hemma i Sverige. Jag tycker att det är ytterst viktigt att närvara där och vara redo för en situation som kan utvecklas – Libyen är redo för förändringar men samtidigt måste vi förbereda oss inför enorma humanitära och ekonomiska problem. För att forma om Libyen efter att Gaddafi har lämnat kommer det att behövas mycket stöd.
Hur skiljer sig Sveriges militära närvaro i Libyen från Danmarks och Norges?

Vi har en tradition i Sverige enligt vilken det behövs en bred överenskommelse för deltagande i internationella missioner. Efter erfarenheten på Balkan och problem i Afrika, där mängder av folk dödades, är det i detta fall en positiv nyhet att det internationella samfundet hann reagera innan ett blodbad hade kunnat äga rum i Banghazi.


Säkerhetsrådet antog en resolution och i Sverige är traditionen att om FN har tagit något beslut – särskilt när säkerhetsrådet antar en resolution – har vi skyldighet att ta en del av ansvaret på oss. Det främsta svenska oppositionspartiet (socialdemokraterna – red anm) sade att de inte skulle godkänna attacker på mål på fastlandet – detta är skillnaden om man jämför Sverige med Danmark och Norge.
Vi har åtta JAS Gripenplan där och de sysslar med bevakning. JAS Gripenplan är mycket passande för den typen av missioner.
Hur kommenterar Ni påståendet att Sverige deltar i Libyen framför allt för att ställa ut sina JAS Gripen stridsplan i s k skyltfönstret?

(Skrattar bittert.) Alla som följde debatten i Sverige såg att alla fyra koalitionspartierna visade upp beredskap att fullständigt delta i fullföljande av säkerhetsrådets resolution. Det var klart att socialdemokraterna inte kunde acceptera detta. Och min skyldighet var att säga att jag behövde ett brett stöd i enlighet med våra traditioner. Således var jag tvungen att lyssna på vad socialdemokraterna tyckte.


I samband med skuldkrisen i eurozonen och tusentals afrikanska invandrare i Italien hör man allt oftare ståndpunkter om att det gemensamma europeiska projektet håller på att falla isär. Om och hur borde EU-länderna hjälpa Italien som har problem med flyktingar eller Grekland som behöver nytt lån?

Jag har varit statsminister i snart fem år redan. EU har [under tiden] tagit ett bredare ansvar. Vi har under de senaste åren utarbetat nya åtgärder och svar på Europas utmaningar. Det har varit ganska imponerande. Vi har numera förmågan att reagera på ekonomiska kriser. Vi har bäst i världen reagerat på klimatutmaningar. På många områden har Europa klarat av utmaningen.


Vi har naturligtvis exempel på diskussioner – vi kan ta t ex Grekland – där vi ställer frågan vilken balans som ska finnas mellan att bevilja lån till ett land som har djupa finanssvårigheter och att utöva påverkan på dem. Länder som Estland, Lettland och Litauen har själva genomfört många fler reformer än vad som begärs av Grekland just nu. Både den svenska erfarenheten från 1990-talet och Estland nu senast visar att om man påbörjar en reform i arbetsmarknads- och skattesystemet och har som målsättning att förbättra konkurrenskraften så är det mödan värt. Det finns inget annat val än en reform. Stöd kan finnas där men bara så länge man genomför reformer.
När det gäller invandring så ska man betona att Sverige har en lång tradition av att vara öppet för asylsökande. I EU talar man för närvarande om att upprätta en gemensam asylsökningsprocedur men den är ännu inte antagen. Från Sydeuropa hör man att det kommer mycket folk från Afrika. Ja – några har kommit men den största folkvandringen sker inom Afrika.
Det är mycket viktigt att reagera med reformer även på detta område: att skapa åtgärder för att utöka legal migration eftersom Europa i ett längre perspektiv behöver utländsk arbetskraft, och att tala mindre om illegala invandrare eftersom detta alltid medför uppmaningar att utöka kontrollmekanismer. Öppenhet och legala åtgärder är ett bättre svar enligt min mening.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət