Ana səhifə

Definiţiile de caz pentru bolile transmisibile şi problemele speciale de sănătate aflate sub supraveghere epidemiologică şi raportare în Republica Moldova


Yüklə 290.63 Kb.
səhifə1/5
tarix22.06.2016
ölçüsü290.63 Kb.
  1   2   3   4   5
Anexa nr. 2

la ordinul MS nr. 385

din 12.10.2007
DEFINIŢIILE DE CAZ

pentru bolile transmisibile şi problemele speciale de sănătate aflate sub supraveghere epidemiologică şi raportare în Republica Moldova
A. PRINCIPII GENERALE PENTRU APLICAREA DEFINIŢIILOR DE CAZ
1. Cu excepţia unei dispoziţii contrare, trebuie declarate doar cazurile simptomatice. Cu toate acestea, infecţiile asimptomatice trebuie considerate cazuri, cînd infecţia are implicaţii terapeutice sau consecinţe asupra sănătăţii publice.

2. Sintagma „caz având o legătură epidemiologică” folosită pentru varianta definiţiei de caz probabil se bazează pe stabilirea contactului între cazul clinic nou şi un caz confirmat (în limitele perioadei maximale de incubaţie pentru maladia dată) sau aflarea în condiţii similare de îmbolnăvire ca un caz confirmat (de exemplu, consumul aceloraşi alimente; locuirea în acelaşi hotel, apartament, casă; aflarea în acelaşi colectiv; călătoria/aflarea în aceiaşi zonă endemică etc.).

3. Trebuie să se folosească un sistem cu trei niveluri, după cum urmează:


 • caz confirmat: confirmat prin rezultate specifice ale investigaţiei de laborator, radiografice, patomorfologice etc.;

 • caz probabil: tablou clinic clar şi/sau legătură epidemiologică cu un caz confirmat;

 • caz posibil: tablou clinic indicativ, fără a fi un caz confirmat sau probabil.

Clasificarea conform acestor niveluri, poate varia în funcţie de epidemiologia maladiei concrete.

4. Simptomele clinice menţionate sunt oferite doar cu titlu indicativ şi nu sunt exhaustive.

5. Pentru majoritatea bolilor, se specifică mai multe „criterii de laborator pentru diagnostic”. Cu excepţia unei dispoziţii contrare, doar unul dintre acestea este suficient pentru a confirma un caz.

6. N.A. din lista definiţiilor de cazuri înseamnă „nu se aplică”.


B. NOTE INTRODUCTIVE
1. Cerinţele stabilite prin prezentul document urmăresc să garanteze o raportare uniformă a datelor, comparabilă cu cea din cadrul reţelei comunitare europene. Descrierea clinică oferă o prezentare generală a bolii şi nu indică neapărat toate caracteristicile necesare pentru diagnosticarea clinică a bolii.

2. Criteriile de laborator pentru diagnostic indicate aici pot fi îndeplinite prin diferite metode de testare. Cu toate acestea, în cazul în care se indică tehnici specifice, se recomandă utilizarea acestora.C. DEFINIŢII DE CAZ
I. BOLI TRANSMISIBILE
AMIBIAZA

A06

Descriere clinică

Îmbolnăvire acută care progresează treptat cu febră moderată, intoxicaţie nepronunţată, scaun lichid cu mucus şi sînge, dureri la baza abdomenului, astenizare şi pierdere ponderală, greţuri şi diferite manifestări cu caracter neurovegetativ.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea amebei Entamoeba histolytica (trofozoiţi sau chisturi) în materii fecale;

— Evidenţierea formării anticorpilor specifici de Entamoeba histolytica în reacţia imunofluorescenţă indirectă sau reacţia hemaglutinare indirectă, sau testul ELISA.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


ANTRAXUL

A22

Descriere clinică

Antrax pulmonar

Dezvoltarea insuficienţei respiratorii febrile acute, însoţite de hipoxie, dispnee, tuse, secreţii abundente de spută spumoasă de culoare roză, uneori sanguinolente după inhalarea Bacillus anthracis; radiografia pulmonara evidenţiind o lărgire a mediastinului.


Antrax cutanat

Leziune cutanată care evoluează 1-6 zile din stadiul papular în cel vezicular, la escare negre însoţite invariabil de edeme mici sau extinse. Leziunea este de obicei nedureroasă, dar pot exista manifestări generale (febră şi indispoziţie).


Antrax gastrointestinal

Sindrom de durere abdominală severă, greaţă, vomă, anorexie, scaun diareic apos sanguinolent, meteorism accentuat, febră şi septicemie ca urmare a consumului unui aliment crud contaminat.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— izolarea şi confirmarea B. anthracis din probe prelevate dintr-un substrat în mod normal steril (de exemplu, sânge sau LCR) sau dintr-o leziune a altui ţesut afectat (piele, plămân sau intestin);

— evidenţierea de ADN al B. anthracis (de exemplu, prin PCR) din probe prelevate dintr-un substrat în mod normal steril (de exemplu, sânge sau LCR) sau dintr-o leziune a altui ţesut afectat (piele, plămân sau intestin);

— evidenţierea de B. anthracis într-un prelevat clinic prin colorare imunohistochimică a ţesutului afectat (piele, plămîn sau intestin).Notă: Prelevarea nazală ce nu indică prezenţa unei boli nu contribuie la diagnosticul unui caz.

Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

- un caz compatibil cu descrierea clinică fără izolarea B. anthracis;

sau cu alt diagnostic cu evidenţierea B. anthracis printr-un test de confirmare în laborator;

- un caz compatibil cu descrierea clinică legat epidemiologic de o expunere la un mediu confirmat, dar fără o evidenţiere în laborator a infecţiei cu B. anthracis.


Confirmat:

Un caz clinic confirmat în laborator.ASCARIDIOZA

B77

Descriere clinică

Îmbolnăvire cu dureri în abdomen (epigastru, regiunea periombilicală, regiunea iliacă dreaptă), diminuarea apetitului, pierdere în greutate, însoţite de sindrom asteno-vegetativ (cefalee, vertij, slăbiciune generală, pierderea capacităţii de muncă, iritabilitate) şi eozinofilie.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea ouălor Ascaris lumbricoides în scaun, sau larve în spută;

— Evidenţierea formării anticorpilor specifici de A.lumbricoides în sînge.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


BOALA (Infecţia) MENINGOCOCICĂ

A39

Infecţia meningogocică (A39);

Meningita meningogocică (A39.0);

Meningococcemia (A39.4);

Purtător de meningococi (Z22.3);

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu boala meningococică, şi anume o meningită şi/sau o meningococemie ce poate avansa rapid spre Purpura fulminans, şoc şi deces. Sunt posibile şi alte manifestări: • în formele generalizate (meningită şi/sau meningococemie): redoarea cefei, semnele Kernig şi Brudzinski, tulburări de conştiinţă, convulsii; la sugari - fontanela anterioară bombată, semnul Lesage;

 • erupţie cutanată hemoragică, stelată, de diverse dimensiuni (de la peteşii pînă la echimoze) cu sau fără necroze centrale, localizată pe fese şi membrele inferioare, în cazuri severe – şi pe trunchi, faţă, membrele superioare, mucoase, gangrene (ale degetelor mîinilor, picioarelor, vîrfului nasului etc.).

 • în rinofaringită meningococică: febră, tuse, rinită cu secreţii mucopurulente.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolarea Neisseria meningitidis din probe clinice prelevate dintr-un substrat în mod normal steril (de exemplu, sânge sau lichid cefalo-rahidian (LCR) sau, mai rar, lichid articular, pleural sau pericardic);

— Detectarea acidului nucleic al N. meningitidis în probe clinice prelevate dintr-un substrat în mod normal steril;

— Detectarea antigenului de N. meningitidis în probe clinice prelevate dintr-un substrat în mod normal steril;

— Evidenţierea diplococilor Gram negativi în probe clinice prelevate dintr-un substrat în mod normal steril prin microscopie.
Pentru caz probabil:

— Un singur titru ridicat de anticorpi meningococici în ser de convalescent.


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un tablou clinic compatibil cu boala meningococică invazivă fără confirmare în laborator sau cu o identificare a N. meningitidis dintr-un loc nesteril sau cu niveluri înalte de anticorpi meningococici în ser de convalescent.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


Notă: purtătorii asimptomatici nu trebuie raportaţi în sistemul UE.

* În Republica Moldova purtătorii asimptomatici sunt luaţi în evidenţă şi se raportează în modul stabilit.
BORRELIOZA LYME (Boala Lyme)

A69.2

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu borrelioza Lyme, şi anume: boală sistemică, asociată cu muşcături de căpuşe, cu manifestări variabile, inclusiv afecţiuni dermatologice, reumatologice, neurologice şi disfuncţii cardiace. Cel mai frecvent element distinctiv îl constituie eritemul migrator, care poate fi observat la 60%-80% pacienţi. Concomitent cu eritemul migrator se poate înregistra febră moderată, cefalee, redoarea cefei, slăbiciune, artralgii, mialgii şi limfadenopatie regională.

Manifestările clinice tardive (apar peste 1-2 luni şi mai tîrziu de la debutul bolii) includ:


 • afecţiuni ale sistemului nervos – meningită, neuropatii craniene, radiculoneuropatii;

 • afecţiuni ale sistemului cardio-vascular – tulburări de conductibilitate atrio-ventriculară, blocuri de ramură His, tahiaritmii;

 • afecţiuni musculo-scheletale – artralgii, artrite;

 • leziuni cutanate – acrodermatită cronică atrofiantă, limfocitom cutanat, plăci sau benzi sclerodermiforme.


Criterii de laborator pentru diagnostic

  • Izolarea Borrelia burgdorferi din probe biologice (sînge, piele, LCR, lichid sinovial);

  • Detectarea anticorpilor specifici IgM sau IgG către B. burgdorferi în serul sangvin sau LCR în reacţia imunoenzimatică (ELISA) sau reacţia imunofluorescentă indirectă (RIFi), urmate de confirmare prin Western blot;

  • Detectarea ADN-ului genospeciilor patogene de B. burgdorferi prin reacţia de polimerizare în lanţ (PCR).


Clasificarea cazurilor

Posibil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică (aflarea bolnavului într-o zonă endemică la borrelioza Lyme cu 10-30 zile înainte de apariţia semnelor clinice de boală ).

Confirmat:

Un caz compatibil clinic şi confirmat în laborator.


BOTULISMUL

A05.1

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu botulismul, şi anume intoxicaţie alimentară severă cu debut caracterizat prin tulburări digestive (greţuri, vomă, uneori diaree) şi prin oftalmoplegie bilaterală şi simetrică (diplopie, tulburări de acomodaţie, ptoză, strabism), tulburări de deglutiţie şi disfonie. O paralizie simetrică poate evolua rapid.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Detectarea toxinei de Clostridium botulinum în ser, scaun, conţinutul stomacului sau alimentele consumate de pacient;

— Izolarea Clostridium botulinum din scaun.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


BRUCELOZA

A23

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu bruceloza, şi anume debut acut sau insidios cu febră, transpiraţii nocturne, oboseală, anorexie, scădere în greutate, cefalee şi artralgie.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea formării anticorpilor specifici majorarea semnificativă (nu mai puţină de 4 ori) a titrului de anticorpi în probe perechi;  • Evidenţiere prin imunofluorescenţă a Brucella sp. într-o probă clinică;

  • Izolarea Brucella sp. dintr-o probă clinică;

  • Detectare ADN Brucella sp. (d.e. PCR).


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică sau un caz cu un titru ridicat izolat.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


CRIPTOSPORIDIOZA

A07.2

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu criptosporidioza, caracterizat prin diaree, crampe abdominale, pierdere a apetitului, greaţă şi vomă.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea oochisturilor de Cryptosporidium în scaun;

— Evidenţierea Cryptosporidium în lichidul intestinal sau fragmentele de biopsie din intestinul subţire;

— Evidenţierea antigenului de Cryptosporidium în scaun.


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz confirmat în laborator.


DERMATOMICOZELE

B35

Descriere clinică

Îmbolnăvire cu manifestări clinice de afectare preponderentă a tegumentelor: • la trihofitie: afectarea porţiunii piloase a pielii capului, barbei, pielii glabre şi unghiilor – firele de păr se rup aproape de rădăcină cu formarea unor focare de alopecie de formă rotundă sau ovală, pielea fiind eritemato-scuamoasă;

 • la microsporie: afectarea porţiunii piloase a capului şi pielii glabre, firele de păr se rup la o înălţime de 4-8 mm, focare cutanate eritemato-scuamoasă frecvent cu aspect inelar;

 • la favus: afectarea preponderentă a pielii capului cu formarea crustelor de culoare galbenă, părul nu se rupe, însă îşi pierde luciul, devine uscat, îngroşat, fragil şi uşor se smulge, prezenţa mirosului specific.


Criterii de laborator pentru diagnostic

  • Detectarea agenţilor patogeni (filamente miceliene, spori) la examenul microscopic al firelor de păr afectate, scuamelor sau fragmentelor unghiale;

  • Izolarea culturilor agenţilor patogeni ai dermatomicozelor în rezultatul însămânţării materialului colectat de la pacient (păr, scuamă, unghie, exudat).


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică cu un caz de dermatomicoză confirmat prin metode de laborator sau detectarea agentului patogen al dermatomicozelor la animale (câine, pisică etc.), cu care pacientul a avut contact.

Confirmat:

Un caz confirmat în laborator.


DIFTERIA

A36

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu difteria căilor respiratorii, şi anume: o afecţiune a căilor respiratorii superioare caracterizată prin prezenţa membranelor aderente pe o amigdală/ambele amigdale, faringe şi/sau nas în combinare cu de durere de gât, febră uşoară; sau

difterie extrarespiratorie caracterizată prin ulcere specifice ale tegumentelor, conjunctivei, urechilor, organelor genitale.
Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolarea corinebacteriilor toxigene (Corynebacterium diphtheriae tipică ori Corynebacterium ulcerans) dintr-o probă clinică

— Diagnostic histopatologic al difteriei
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică

Purtător asimptomatic

Persoană fără manifestări clinice de la care a fost izolată o tulpină de corinebacterii toxigene

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică care este confirmat prin depistarea de laborator a corinebacteriilor toxigene, sau un caz compatibil cu descrierea clinică, care are o legătură epidemiologică cu un caz confirmat prin date de laborator

A se nota că se raportează toate cazurile confirmate de difterie respiratorie şi extrarespiratorie, precum şi cazurile depistate de purtătorii asimptomatici a corinebacteriilor difterice toxigene. Cazurile cu izolare a C. diphtheriae sau C. ulcerans netoxigene nu trebuie raportate.
ECHINOCOCOZA

B67

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu echinococoza, care poate provoca unul sau mai multe sindroame clinice, variind în funcţie de mărimea şi localizarea chistului.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Histopatologie;

— O combinaţie de tehnici imagistice şi teste serologice (de exemplu, teste de hemaglutinare indirectă, imunodifuzie, imunotransfer, ELISA).
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

N.A.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


ENTEROBIOZA (oxiuriaza)

B80

Descriere clinică

Îmbolnăvire cu dureri în abdomen (în regiunea cec), fenomene dispeptice, reacţii toxicoalergice, usturime şi prurit perianal nocturn, oboseală pronunţată, eliminarea de oxiuri din anus.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea ouălor de Enterobius vermicularis prin reclaj sau amprent perianal;

— Evidenţierea ouălor de Enterobius vermicularis în materii fecale.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


FEBRA GALBENĂ

A95

Descriere clinică

O afecţiune care se caracterizează printr-o instalare rapidă şi simptome constituţionale urmate de o remisiune scurtă, o recurenţă a febrei şi de apariţia următoarelor manifestări: hepatită, albuminurie şi, în anumite cazuri, insuficienţă renală, şoc şi hemoragii generalizate.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Evidenţierea formării de anticorpi specifici ai febrei galbene la un pacient fără antecedente de vaccinare recentă contra febrei galbene şi pentru care s-au exclus reacţii încrucişate cu alte flavivirusuri;

— Izolarea virusului;

— Detectarea antigenului virusului febrei galbene;

— Detectarea acidului nucleic al virusului febrei galbene (d.e. PCR).
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


FEBRA HEMORAGICĂ de CRIMEA-CONGO

A98.0

Descriere clinică

O afecţiune ce se instalează progresiv şi care prezintă cel puţin una dintre următoarele manifestări: febră acută ridicată, frisoane, mialgie, greaţă, anorexie, vomă, cefalee şi dureri dorsale. Pot să urmeze manifestări hemoragice.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolarea virusului;

— Detectarea acidului nucleic al virusului FHCC (d.e. prin PCR) ;

Test serologic pozitiv, care poate să apară târziu în evoluţia bolii.


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


FEBRA HEMORAGICĂ LASSA

A96.2

Descriere clinică

O afecţiune care se instalează progresiv şi care prezintă cel puţin una dintre următoarele manifestări: indispoziţie, febră, cefalee, durere de gât, tuse, greaţă, vomă, diaree, mialgie şi dureri toracice. Pot să urmeze manifestări hemoragice.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolarea virusului;

— Biopsie cutanată pozitivă (imunocitochimie);

— Detectarea acidului nucleic al virusului Lassa (d.e. prin PCR);

— Test serologic pozitiv, care poate să apară târziu în evoluţia bolii.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


FEBRA HEMORAGICĂ MARBURG/EBOLA

A98.3-4

Descriere clinică

O afecţiune care se caracterizează prin febră acută, diaree (eventual sanguinolentă) şi vomă. Cefaleea, greaţa şi durerea abdominală sunt curente, urmate în unele cazuri de manifestări hemoragice, erupţie maculopapuloasă pe trunchi.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolare a virusului;

— Biopsie cutanată pozitivă (imunocitochimie);

— Detectare a acidului nucleic al virusului Marburg/Ebola;

— Serologie pozitivă, care poate să apară târziu în evoluţia bolii.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


FEBRA Q

A78

Descriere clinică

O afecţiune care se caracterizează prin febră, frisoane, mialgii, dureri retrobulbare. În formele severe se depistează hepatita acută, pneumonie, meningoencefalită şi apariţia avortului. Indicii de laborator evidenţiază un nivel înalt al enzimelor hepatice şi modificări radiologice.


Criterii de laborator pentru diagnostic

  • Izolarea Coxiella burnetii în probe clinice;

  • Evidenţierea unui răspuns imun specific (creştere semnificativă a titrului de anticorpi în dinamică);

  • Detectarea Ag sau ADN Coxiella burnetii (d.e. PCR) .


Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică cu rezultate prezumptive de laborator: titru unic semnificativ de anticorpi în proba cercetată .

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică sau cu o legătură epidemiologică şi confirmat în laborator.


FEBRA TIFOIDĂ/PARATIFOIDĂ

A01

Descriere clinică

O afecţiune cauzată de Salmonella typhi sau paratyphi şi caracterizată adesea de debutul înşelător al unei febre de durată, cefalee, indispoziţie, anorexie, bradicardie relativă, constipaţie sau diaree şi o tuse neproductivă. Există un număr mare de infecţii cu simptomatologie minoră sau atipică.


Criterii de laborator pentru diagnostic

— Izolarea S. typhi sau paratyphi din sânge, fecalii, urină, bilă sau alte probe clinice.

— Detectarea anticorpilor specifici anti-O, H şi/sau anti-Vi cu creşterea titrului în seruri pare.
Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

Izolarea agentului etiologic fără semne clinice, sau caz compatibil cu descrierea clinică şi având o legătură epidemiologică, sau caz compatibil cu descrierea clinică şi detectarea anticorpilor specifici anti-O, H şi/sau anti-Vi.

Confirmat:

Un caz compatibil cu descrierea clinică şi confirmat în laborator.


GONOREA

A54

Descriere clinică

Tablou clinic compatibil cu gonoreea, şi anume uretrită, cervicită sau salpingită.


Criterii de laborator pentru diagnostic

 • Evidenţierea diplococilor intracelulari Gram negativi într-un frotiu uretral la bărbaţi, uretral şi din canalul colului uterin la femei;

 • Izolarea Neisseria gonorrhoeae dintr-o probă clinică;

__ Detectarea antigenului sau acidului nucleic al N. gonorrhoeae

Clasificarea cazurilor

Posibil:

N.A.

Probabil:

N.A.

Confirmat:

Un caz confirmat prin metode de laborator.


GRIPA AVIARĂ

J11
  1   2   3   4   5


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət