Ana səhifə

ANŽuvinci na hrvatsko ugarskom prijestolju 14. St.


Yüklə 13.41 Kb.
tarix15.06.2016
ölçüsü13.41 Kb.
ANŽUVINCI NA HRVATSKO - UGARSKOM PRIJESTOLJU - 14.ST.

(radni materijal)

Pažljivo čitaj odlomke teksta, na pitanja odgovori u bilježnicu. Prati upute za proučavanje slika i povijesne karte.
Krajem 13.st. zavladala je u Hrvatsko - ugarskoj državi feudalna anarhija – samovolja velikaša i slaba vlast kralja. Posljednji kraljevi iz porodice Arpadovića bili su slabi, velikaši su se osilili. Naročito je u Hrvatskoj bio omrznut Andrija III. Arpadović zbog svog prijateljstva s Venecijom, koja je prijetila Dalmaciji.

Na prijelazu iz 13. u 14.st. hrvatski ban i najmoćniji velikaš bio je bribirski knez PAVAO ŠUBIĆ. On se naziva "ban Hrvata i gospodar cijele Bosne". Kako je zavladao Bosnom , nije poznato. Zbog nemoć Arpadovića, Pavao Šubić je sasvim samostalno vladao Hrvatskom i Bosnom. Vlast je podijelio s braćom MLADINOM I. (ban Bosne) i JURJEM (upravlja dalmatinskim gradovima).

U borbama oko hrvatsko - ugarskog prijestolja, Pavao Šubić nastoji izvuć najveću korist za sebe, kako bi i ubuduće sačuvao ogroman posjed i visok položaj. Stoga se povezuje s napuljskom vladarskom porodicom ANŽUVINACA, koja je bila u srodstvu s Arpadovićima. Uz pomoć bana Pavla KARLO I. Anžuvinac postaje hrvatsko - ugarski kralj i vlada od 1301. do 1342. g. Kao zahvalu za pomoć, Karlo I. je Šubićma obećao čitavu Hrvatsku južno od Kupe u nasljedno vladanje.

Sve do smrti 1312., Pavao Šubić ostaje pravi vladar Hrvatske i Bosne. O moći Šubića svjedoči i to što su posvuda po Hrvatskoj i Dalmaciji imali svoje dvorove i sjajnu pratnju koja se mogla mjeriti s bilo kojom europskom vladarskom kućom. Među dvorjanicima su Šubić imali i liječnike, notare, maršale i vojvode.


Odgovori na pitanja:
1. Kakvo je stanje bilo u Hrvatsko - ugarskoj državi krajem 13.st.?

2. Tko je u to vrijeme hrvatski ban? Kako se naziva?

3. S kim je i kako ban Pavao podijelio vlast?

4. Koga Šubić dovode na hrvatsko - ugarsko prijestolje? U koje vrijeme taj kralj vlada i što obećaje Šubićma?

5. Što sve govori o velikoj moći Šubića?

______________________


Nakon Pavlove smrti ban je postao njegov sin MLADIN II. koji se naziva "ban Hrvata i Bosne i vrhovni gospodar čitave humske zemlje". Mladin je bio ban od 1312. do 1322.g. U to vrijeme se je položaj Šubića sve više pogoršavao. S jedne strane, hrvatski se velikaši nisu više željeli pokoravati Šubićima i počeli su se protiv njih buniti. S druge pak strane, Karlo I. Anžuvinac se je nakon dvadeset godina borbi učvrstio na hrvatsko - ugarskom prijestolju pa su mu moćni Šubić počeli smetati. Da bi spasio svoj položaj, Mladin II. obratio se je čak i svom dotad najvećem neprijatelju - Veneciji. No, ništa nije pomoglo. Protiv Mladina su se okrenuli i neki njegovi roðaci Šubić, pa čak i njegova braća. U konačnoj bici 1322. Karlo I. i hrvatski velikaši su teško porazili Mladinovu vojsku, samog Mladina su zarobili, te se ne zna gdje je i kako umro. Tako je skršena moć banova Šubića od ruke kralja koga su sami Šubić doveli i utrli mu put do krune.
Odgovori na pitanja:
1. Tko postaje ban nakon smrti Pavla Šubića? Kako se naziva?

2. Tko ugrožava moć Šubića?

3. Kako i kada je skršena moć Šubića? Što se zbilo s Mladinom II.?

________________________


Kralj Karlo I. Anžuvinac za svoga vladanja ipak nije sasvim svladao feudalnu anarhiju. To je učinio tek njegov sin i nasljednik LUDOVIK I. (1342 - 1382). Najprije je on dokrajčio Šubiće, oduzeo im sve posjede i dao im samo tvrdi grad Zrin u Slavoniji, po kojemu će se Šubić nazvati i ZRINSKI. Kako je Ludovik želio zavladati i Dalmacijom, neizbježan je bio sukob s Venecijom. Veliki rat trajao je dvije godine (1356 - 1358), a vodio se na moru i kopnu. Konačno je Venecija položila oružje. MIROM U ZADRU 1358.g. Ludovik je zavladao čitavom jadranskom obalom "od Kvarnera do Drača" u današnjoj Albaniji. Čak je i slobodarski Dubrovnik priznavao vrhovnu vlast moćnog Ludovika. Dalmatinski gradovi su tako dobili vezu s zaleðem, te su se slobodnije razvijali.

Ludovik je pokorio i čitavu Bosnu, dio Srbije i Bugarske, a postao je i kralj Poljske. Tako se sada Ludovikova država protezala od Baltičkog do Jadranskog mora. Niti jedan hravsko - ugarski kralj ni prije ni poslije neće vladati tako velikom državom niti biti tako moćan kao što je bio Ludovik I. Anžuvinac.


Odgovori na pitanja:
1. Tko nasljeđuje Karla I.? U koje vrijeme vlada?

2. Što je Ludovik učinio sa Šubićima? Kako se oni odsad nazivaju?

3. Kako završava rat s Venecijom? Zašto je to bilo povoljno za dalmatinske gradove?

4


. Kojim je još zemljama zavladao Ludovik?


5. Pogledaj sliku Karla I. Anžuvinca. Kratko ju opiši. Koje simbole vidiš?
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©kagiz.org 2016
rəhbərliyinə müraciət